Elastikker

Forskellige farver på elastikkerne signalerer forskellige styrker og modstand. Træningselastikker kan leveres med og uden håndtag. Og de er billigere, hvis man køber dem i metermål.

BFA Industri kan desværre ikke stå for salg af elastikker og andet træningsudstyr. Søg fx. på internettet med søgeord som træningselastikker, elastikker eller flexbar

Del: - -

Færre smerter og øget sammenhold

Tre gange om ugen mødes medarbejderne i grupper rundt omkring på Scandinavian Tobacco Group i Assens. Med sig har de hver sin elastik.

10 minutters træning om ugen holder smerterne væk

Tre gange om ugen mødes medarbejderne i grupper rundt omkring på tobaksfabrikken Scandinavian Tobacco Group i Assens. Med sig har de hver sin elastik, som de bruger til målrettet træning. De næste ti minutter er en investering i fysisk trivsel, og tiden er givet godt ud, for medarbejderne har fået bugt med en række smerter og træningen har ovenikøbet øget sammenholdet blandt medarbejderne.

- Det er rigtigt godt. Træningen hjælper meget effektivt på de smerter i fx nakke og skuldre, som mange her døjede meget med før i tiden, siger Jytte Borgstrøm, truckfører og arbejdsmiljørepræsentant hos Scandinavian Tobacco Group i Assens.

Inspiration på en temadag

Elastikøvelserne blev introduceret for arbejdsmiljøorganisationen hos Scandinavian Tobacco Group i forbindelse med en temadag hos Dansk Industri i 2011. Her demonstrerede chefkonsulent Annette Hoffmann, hvordan elastikkerne kan bruges til at mindske smerter i muskler og led ved at lave nogle bestemte øvelser.

- Vi tog det virkelig til os på temadagen, og jeg kunne sagtens se idéen i det, siger Jytte Borgstrøm, der i dag også fungerer som instruktør til elastikøvelserne.

Forsøgsordningen blev permanent

Virksomheden introducerede øvelserne som et tilbud i arbejdstiden til en forsøgsgruppe på 9 medarbejdere med en instruktør i 2012. Resultaterne af træningen var rigtig gode, og efter 10 ugers forsøgsperiode fik alle medarbejdere tilbuddet – i første omgang i en forsøgsperiode på 1 år. Grupperne blev superviseret og fik løbende nye øvelser. En spørgeskemaundersøgelse ved både opstart og igen efter et halvt år viste meget positive resultater, så ordningen blev efterfølgende permanent.

Træning og et godt grin

I dag har alle medarbejdere muligheden for at deltage i træningen tre gange om ugen i arbejdstiden. Det er ikke alle, der deltager, heller ikke hver gang. Men de er glade for muligheden, for de har oplevet, hvor meget træningen betyder for deres fysiske trivsel. Og de har det sjovt, mens de er i gang.

- Vi får trænet, og så får vi samtidig et godt grin med hinanden. Særligt, når vi skal lære nye øvelser, kan det være meget festligt, siger planlægningschef Hanne Obbekær, der var med til at rulle ordningen ud på arbejdspladsen.

Smerter er faldet markant

- Det har haft en helt utrolig virkning på både hovedpine og alle de dele af kroppen, vi laver øvelserne for, siger Hanne Obbekær og uddyber:

- Det er både smerter i nakke og skuldre og over lænden, som er faldet markant blandt medarbejderne. Og massageordningen, som før i tiden var et tilbud to gange om ugen, er nu blevet reduceret til kun en gang ugentligt, ganske enkelt fordi der ikke længere er så stort et behov blandt medarbejderne, siger hun.

Sygefraværet hos Scandinavian Tobacco Group i Assens er faldet med 1,5 % i den periode, hvor medarbejderne har haft mulighed for at træne i arbejdstiden, men Factory Manager, Troels Juul Mikkelsen, har svært ved at sige, om der er en direkte sammenhæng mellem det faldende sygefravær og træningen.

- Jeg synes, det er positivt, at medarbejderne holder ved. De er meget tilfredse med ordningen. Maskinerne kører videre, når de træner, og de er gode til selv at finde ud af at afløse hinanden. Jeg tror, det virker godt, at de laver øvelserne sammen, siger Troels Juul Mikkelsen, der også selv har en elastik liggende i skuffen, selv om han ikke synes, han får brugt den helt så meget, som han burde.

Opbakning trods frafald

Tilbuddet om træning har nu eksisteret i 3 år, og der er stadig god opbakning til projektet.

- Der er nogle kolleger, der er faldet fra undervejs. I øjeblikket er det nok medarbejderne i administrationen, der er mest aktive, men jeg forsøger at holde fast i mødes med kollegerne de tre gange om ugen, for vi ved jo alle sammen, at vi får det bedre, når vi laver øvelserne regelmæssigt, siger Jytte Borgstrøm. 


Senest revideret den 11. september 2020