Del: - -

Farvegengivende egenskaber og lysfarve

En kendt egenskab ved kunstig belysning i den grafiske branche er, at den kunstige belysning ikke altid gengiver de korrekte farver. Ses typisk når et tryk skal kontrolleres f.eks. i forhold til oplægget. Selve kontrollen skal foregå ved noget ganske særligt lys med en lysfarve på 5000 - 6500 Kelvin-grader og med et Ra-indeks tæt på 100. Dette er dels for at have en standardiseret belysningskilde og dels fordi denne lysfarve er bedst til at gengive alle farver.

  • Lysfarven siger noget om, om lyskilden lyser blåligt eller rødligt – jo højere Kelvin-grader jo mere blålig  (gående over i skarp hvid) er lysfarven. Jo lavere Kelvin-grader jo mere rødlig er lysfarven. Ved skærmarbejde udenfor selve produktionen bør man vælge en belysning med lysfarver i den rød-hvide kulør, idet de fleste opfatter dette som en behagelig og varm farve. 
    Den rød-hvide kulør ses ved alt glødelys (el-pærer og halogener) og kan derfor anbefales. 
    Ved lysstofrør skal man vælge farve 830  eller 930 (farve 930 har et bedre Ra-indeks). En for rød farve vil opfattes som en søvndyssende farve.
  • Ra-indekset
    siger noget om, hvor god lyskilden er til at gengive de naturlige farver. Dagslys tildeles et Ra-indeks på 100, og glødelampe har et Ra-indeks på 99. Jo tættere på dette en belysning ligger – jo bedre er det til at gengive farverne.
    Som ekstreme lyskilder kan nævnes lysanlæg på stadions eller langs vore veje, hvis Ra-indeks ligger meget lavt. Prøv f.eks. at tage en farvestrålende trøje på og se den så i denne belysning. 

    Visse lyskilder på offentlige toiletter har også med vilje et meget lavt Ra-indeks, hvor man f.eks. har ønsket at sløre de farvespring der ligger mellem almindelig hudfarve og farven på årerne på hudens overflade. Herved er det svært for narkomaner at finde en åre at stikke sig i, og man undgår derved brugte kanyler o.lign. liggende flydende på toilettet.
    Forskning har vist, at hvis folk har mulighed for at vælge mellem belysning med forskellige  Ra-indeks, så vil de fleste vælge den belysning med det
    højeste Ra-indeks.

Forskningen har også vist, at folk vil vælge en højere belysningsstyrke jo dårligere Ra-indekset er, og en højere belysningsstyrke kan jo som beskrevet under ”Blænding” medføre ubehagsblænding.

Hvorfor anvende lyskilder med gode farvegengivende egenskaber? 

Fordi:
Medier, der ikke er digitale (foto, grafik m.m.), og som skal anvendes i opgaveløsningen som koncept el. lign. vil blive gengivet med de rigtige farver.

Herved opnår du:
Risikoen for fejl-design minimeres.

Fordi:
Denne type belysning opleves af de fleste, som den bedste belysning (hvis de kan vælge).

Herved opnår du:
Større trivselpå arbejdet.

Fordi:
Belysningsniveauet behøver ikke være så stort, hvilket mimere:

  • risikoen for blændinger
  • energibehovet til belysning (og dermed også den tilførte varme)

Herved opnår du:

  • Du minimerer risikoen for fejllæsning af skærm
  • Du minimerer risikoen for nakke, skulder- og lændebesvær
  • Du minimerer risikoen for øjengener og hovedpine

Hvorfor anvende lyskilder med optimale lysfarver?

Fordi:
det minimerer risikoen for at du oplever belysningen som søvning eller kold og skarp.
Henved opnår du:

  • Større trivsel på arbejdet
  • Mindre træthedesfølelse

Gå tilbage til spørgsmålene


Senest revideret den 11. september 2020