Dagslyset varierer med døgnets og årstidernes gang og med vejrligets forandringer. Disse variationer berører lysets styrke, dets farvesammensætning, dets retning, og om der dannes skarpe eller bløde skygger. Dagslyset er med til at styre en række funktioner i kroppen og har derfor stor betydning for, hvordan man føler sig tilpas, om man er kvik eller sløv osv.
Det er vigtigt, at der er adgang for dagslys til arbejdslokalerne, og at det er muligt at se ud på omgivelserne. Ifølge gældende bygningsreglement skal man kunne se ud på omgivelserne fra arbejdslokaler.
Arbejdstilsynet forlanger normalt at der skal være et vinduesareal svarende til mindst 10% af gulv arealet ved sidelys, 7% ved ovenlys.
Arbejdstilsynet forlanger normalt også, at der på den enkeltes arbejdsplads skal være mindst 1-2% af det dagslys, der på samme tidspunkt er i det fri.
Da dagslyset ofte er meget kraftigt, kan dagslysadgangen til arbejdslokalet medføre blændingsproblemer og for stor varmetilførsel.
Blændingsproblemerne kan som regel imødegås ved hensigtsmæssig placering af arbejdspladserne i forhold til vinduerne og ved passende afskærmning med persienner, gardiner eller lignende.
(Vinduesflader kan også være et problem, når det er mørkt udenfor. Dels er de mørke blanke flader i sig selv ubehagelige at se på, dels kan der komme reflekser især fra belysningen i lokalet. Problemet kan løses med passende indendørs afskærmning.)
Varmeproblemerne kan være vanskeligere at løse. Det bør tilstræbes, at der er tilstrækkeligt tunge bygningsdele, der kan udjævne temperaturudsvingene i lokalerne. Herudover må problemet imødegås ved udvendig solafskærmning. Varmeisolerende vinduer, indvendigt pålimede solfiltre og indvendige persienner eller gardiner begrænser normalt kun varmetilførslen meget lidt.
Varmeproblemerne er særligt store ved ovenlysvinduerne; derfor forlanger Arbejdstilsynet som nævnt, at vinduesarealet kun skal være 7% af gulvarealet, hvis der er tale om ovenlys. Varmeproblemerne kan begrænses, hvis ovenlysvinduerne f.eks hvidtes eller på anden måde afskærmes i sommertiden.
Senest revideret den 21. februar 2020 p >