Del: - -

Gode råd om natarbejde

Herunder har vi samlet en række gode råd, som kan gøre det nemmere, når du arbejder om natten.

Her er oversigten over alle punkterne. Klik på hvert punk, for at blive dirigeret direkte ned til punktet.

Hvad kan du gøre?

Alle, der har haft skifteholdsarbejde i en periode, lærer sig forskellige måder at håndtere problemerne på. ofte gives disse råd videre til nye kolleger. Men det er alligevel forskelligt fra person til person, hvad der virker. Man må prøve sig frem. Herunder er en række gode råd, som kan gøre det nemmere, når du arbejder om natten.

1. Solbriller

Tag mørke solbriller på, når du kører hjem på lyse sommermorgener, så du ikke får for meget lys. Så sover du bedre.

2. Sund kost

De fleste skifteholdsarbejdere har på et eller andet tidspunkt problemer med maven. hvor slemt det er, kan afhænge af, hvad du spiser. På den anden side påvirker ændringerne i din døgnrytme også din appetit. Mange med natarbejde spiser mange små søde måltider i løbet af natten. det kan være en måde at komme til at føle sig friskere. Men det er også med til at fylde maven op. Prøv at spise frugt eller mælkeprodukter i stedet for chokolade. Store måltider gør dig søvnig. Så undgå tunge måltider om natten. Prøv med lette måltider f.eks. suppe. Uanset om du har mange eller få nattevagter i træk, så sørg så vidt muligt for ikke at spise sent på nat- ten. nogle forskere foreslår, at det sidste måltid skal ligge inden kl. 1 om natten. Desuden er de tidspunk- ter, du spiser på, med til at fastholde en døgnrytme. Så sørg for at spise mindst et måltid på samme tid hver dag.

Generelt foreslår vi, at de, der arbejder om natten, fortrinsvis spiser om dagen på de sædvanlige tidspunkter. Men det kan være rart med en pause i kantinen eller spisestuen på en aften- eller nattevagt.

3. Undgå koffein

Kaffe og sodavand gør det sværere at falde i søvn og giver en mere overfladisk søvn. Prøv at undgå at drikke kaffe og sodavand sidst på natten, selvom det kan være fristende. 

4. Motion

Motion og frisk luft fremmer kvaliteten af søvn. jo bedre fysisk form man er i, jo bedre bliver kvaliteten af søvnen. Undlad dog motion umiddelbart inden du skal sove. 

5. En lur inden arbejde

En lur på et par timer lige inden en vagt kan være en god ide. det er især vigtigt ved natarbejde. Mange personer, der arbejder om natten, har været vågne 10-12 timer inden de starter en nattevagt. jo læn- gere tid du har været vågen, jo mere søvnig bliver du i løbet af vagten. Hvis du sover, skal du sikre, at du sover længe nok (mindst 20-30 minutter). derudover skal der være tid nok til, at du kan vågne rigtigt, inden du starter på arbejde eller kører til arbejde. hvile kan ikke erstatte en lang sammen- hængende søvn. 

6. Alkohol

Vi anbefaler at du ikke drikker alkohol for at kunne sove. I første omgang kan det være lettere at falde i søvn men alkohol forstyrrer faktisk søvnen. Du sover ikke så tungt, vågner oftere og føler dig ikke så udhvilet. derfor forringer alkohol søvnen. 

7. Sovemedicin

Sovemedicin må betragtes som en nødløsning, hvis intet andet hjælper. hvis du bruger sovemedicin, bør det kun være i en kort periode (få dage eller uger) eller som en enkelt dosis i specielle situationer. der er mange bivirkninger ved det meste sovemedicin, og du bliver nemt afhængig af medicinen.

Det betyder, at når du holder op efter eventuelt at have brugt sovemedicin i længere tid, kan du risikere at sove endnu dårligere i en periode, end du gjorde før du startede. det varer indtil kroppen har vænnet sig til ikke at få sovemedicin. derfor kan vi ikke anbefale, at du i dagligdagen bruger sovemedicin på grund af skifteholdsarbejde. 


Senest revideret den 13. oktober 2021